Dobrodošli na stranice Udruženja za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvaliteta života - "FONDEKO"

 

 

Zahvaljujući ekološkoj heterogenosti prostora, geomorfološkoj i hidrološkoj raznolikosti, specifičnoj geološkoj prošlosti i klimatskom diverzitetu, Bosna i Hercegovina obiluje izuzetnim biološkim bogatstvom i diverzitetom staništa.U njoj obitavaju brojne endemske vrste i staništa, kao i reliktni centri – refugije tercijarne flore i faune sačuvane do danas pod specifičnim paleo-klimatskim uslovima. Ovo je jedna od evropskih zemalja sa najvećom raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta. Floru i faunu u BiH karakterizira visok stepen endemskih i reliktnih životnih oblika.

Brojne vrste biljaka, također, imaju i resursno značenje. Među tim biljkama nalaze se one koje su izvor ljekovitih tvari ili tvari koje čovjeku služe u ishrani. Mnoge biljke ne služe samo zadovoljavanju fizičkih potreba čovjeka nego isto tako i duhovnih, recimo, zadovoljavanja estetskih potreba. Biljke predstavljaju važne biološke resurse, čiji se resursni potencijali još uvijek otkrivaju.

Znanja i iskustva o ljekovitosti biljaka prenosila su se s koljena na koljeno, najčešće usmenim putem. Značajan broj knjiga ili priručnika, koji su se pojavili kasnije, opisali su iskustava i uputstava za korištenje ljekovitih svojstava pojedinih dijelova biljaka, što pokazuje veliki interes za njihovim korištenjem. Potrošnja i potražnja ljekovitog bilja na svjetskom tržištu sve je veća. Područje Bosne i Hercegovine, posebno planinski dio, ima izvanredne prirodne uslove i veoma je bogato različitim vrstama ljekovitog bilja, pa je u pojedinim krajevima postao značajan izvor prihoda stanovništva. Tradicija branja i pripreme čajeva u Bosni i Hercegovini veoma je očuvana, te omogućava njenim stanovnicima da uživaju u domaćim vrstama ljekovitih čajeva, svježe pripremljenih da zadovolji potrebe svakog ljubitelja čaja.

Najpopularnija ljekovita biljka našeg podneblja je kamilica. Blaga, sigurna biljka koju se može redovito i dugo godina koristiti, ublažava brojne zdravstvene probleme.Kamilica pomaže protiv upala, grčeva i bolova u unutarnjim organima te kod probavnih tegoba. Čaj od kamilice ima antiseptičko i antibiotsko djelovanje te djeluje kao blagi sedativ. Mnogima od nas kamilica je bila prva ljekovita biljka kojom su nas liječili. Čaj od cvjetova kamilice daje se piti već malim bebama.Vrijednost i ljekovitost kamilice poznavali su ljudi još u starom Egiptu, biblijskim zemljama i staroj Grčkoj.

Trava iva vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta.Kod nas je poznata i pod nazivima dupčac i gorski cmilj, a iskusnom nalazniku vrijedi kao zlato.Ova biljka raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, na visinama od oko 800 m i više, uglavnom na južnim obroncima.Trava iva koristila se za liječenje još u doba antike.Postoji staro narodno vjerovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućuje mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti, teške tjelesne ili duševne iscrpljenosti.Iako je manje poznata u široj javnosti, trava iva jedna je od najpouzdanijih ljekovitih biljaka. Jako je cijenjena u planinsko-brdskim krajevima, a kažu da liječi skoro sve teške bolesti.Uz nju se veže jedna narodna izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“.

Majčina dušica je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka. Cvjetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, no okus je pomalo gorak. Ljekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvjetovima.Majčina dušica obiluje željezom, kalcijem i ostalim ljekovitim sastojcima. Pozitivno djeluje na razna oboljenja. Primjerice, pomaže kod neuroza, depresije i alkoholizma. Čaj ili sirup od majčine dušice djeluju pozitivno kod astme, bronhitisa i tuberkuloze. Njihov učinak u tim je slučajevima višestruk: olakšava iskašljavanje, umiruje jak kašalj i sprječava daljnje širenje upale.Majčina dušica regulira i potiče menstruaciju, a rabi se i za liječenje migrena, bolesti bubrega, anemije, nesanice i reume.

NOVI BROJ

Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 39
ONLINE ISSN 1512-634X

Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 38
ONLINE ISSN 1512-634X

Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 37
ONLINE ISSN 1512-634X