Dobrodošli na stranice Udruženja za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvaliteta života - "FONDEKO"

 

 

Prva naučno-popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji „FONDEKO-SVIJET“ izašla je u proljeće 1997.godine. Glavni i odgovorni urednik sve do svoje smrti je bio rahmetli Nijaz Abadžić, laureat Povelje časti UNP-a „Global 500“.

Uz prvi broj, rahmetli Nijaz Abadžić je rekao: “Ako se mudrost življenja potvrdjuje umijećem rangovanja redoslijeda životnih vrijednosti, onda u svakom razmišljanju o čovjekovoj današnjici i sutrašnjici briga o prirodi zaslužuje prvorazredno mjesto“.

Prezentacija prvog broja revije je bila u sali Akademije nauka i umjetnosti BiH, a u povodu Svjetskog dana zaštite prirode. I prezentacija svih brojeva do sada se desila u sali Akademije nauka i umjetnosti BiH. Materijalna pomoć za izlaženje prvog broja broja Revije u najvećoj mjeri je dobivena od Saveznog ureda za okolinu, šume i pejzaž Švicarske.Počev od prvog broja praksa FONDEKA je da se vrši promocija Revije i u drugim gradovima BiH.

Takodje treba naglasiti da se, počevši od jedanaestog broja, revija „Fondeko svijet“ štampa na recikliranom offset papiru, čime je i na ovaj način FONDEKO dao svoj doprinos zaštiti prirode.

Do sada je FONDEKO izdao dvadeset šest brojeva revije „Fondeko svijet“ koja je postala prepoznatljiva u našem društvu, a i šire, kako po svom sadržaju tako i po fotografijama koje se mogu naći u reviji. Dokaz za to su mnogobrojna pisma koja dobivamo kako iz naše zemlje, tako i iz našeg okruženja.

Zahvaljujući osvjedočenim prijateljima i pomagačima zaštitara prirode Bosne i Hercegovine – njemačkoj fondaciji „Heinrich Boll“ - Regionalni ured Sarajevo, Generalnoj direkciji za kvalitet životne okoline italijanske regije Lombardija i Humanitarnoj organizaciji „Alisei“ iz Italije, Regionalnom centru za okoliš centralne i istočne Evrope sa sjedištem u Madjarskoj, a i njegovim uredom u Sarajevu, „Fondeko revija“ uspjeva da izlazi i prevazidje sve finansijske teškoće.

U seriji izdavačkih pothvata treba napomenuti i tri kolor-postera popsvećena endemičnim i biljnim vrstama Bosne i Hercegovine i uravnoteženom razvoju.

Zatim su slijedili posteri pod nazivom „Prirodna baština Bosne i Hercegovine“, kao izadnji poster o gljivama.

Fondeko je bio suorganizator savjetovanja „Obnova i održivi razvoj“ koji je održan u Tuzli 2000. godine i tim povodom je štampan zbornik rezimea prezentiranih radova.

U izdanju Fondeka je izašao prijevod knjižice pod nazivom „Arhitektura Pan-Evropske ekološke mreže“.

NOVI BROJ

Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 39
ONLINE ISSN 1512-634X

Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 38
ONLINE ISSN 1512-634X

Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 37
ONLINE ISSN 1512-634X

Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 36
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 35
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 34
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 33
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 32
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 31
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 30
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 29
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 28
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 27
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 26
Naučno popularna revija o prirodi, čovjeku i ekologiji broj 25